Bo på nation

 

Att bo på nation

Bo på nation

Att bo på nation är något speciellt och mycket populärt bland Lunds studenter. Det är på nationerna det händer saker och ting och det är där man har möjlighet att engagera sig i någon verksamhet. Genom sitt engagemang på nationen träffar man nya kompisar som man umgås och har roligt med långt efter det att studierna avslutats. Det är trots allt inte bara studier som skall uppta tiden i Lund. Det finns allt för mycket att gå på och engagera sig i för att låsa in sig på sitt studentrum och ägna all tid åt kurslitteraturen.

Blekingska Nationen förfogar över 69 korridor- och pentryrum, samt 20 lägenheter. 1984 renoverades nationen och alla rum fick egen toalett och dusch. Alla rummen är ljusa och fräsha och bostäderna ligger i ett trevligt område på väster i Lund. Fastigheterna har genom åren genomgått flera förändringar i form av underhåll; ventilationsrenovering, ommålning, renovering av gemensamma korridorskök och mycket annat – Allt för att studenterna ska trivas i sitt boende.

På varje korridor finns det åtta rum av varierande storlek, mellan 22 och 33 kvm. Vad som egentligen skiljer korridor- och pentryrummen åt är att korridorrummen delar på ett gemensamt kök. Denna boendeform brukar vara mycket uppskattad av dem som flyttar för att studera. Det är ett enkelt och bra sätt att lära känna andra studenter, samtidigt kan man umgås med andra människor utanför den egna kursen. Korridorsdiskussioner, fester och korridorsmöten är ett vanligt inslag i denna vardag.

Pentryrummen är utrustade med möjlighet att laga mat på det egna rummet. I de minsta rummen finns det ett kokskåp medan de stora har ett litet kök med kylskåp. Sammanlagt kan tre personer sitta och äta i detta kök. Korridorerna med pentryrum har ett gemensamt TV-rum, där de boende träffas för att se på tv-serier, fotboll, gosar och andra trevliga ting!

Att bo i lägenhet är ett alternativ som många söker sig till efter ett par terminers studier. Man har då skapat sig ett umgänge och det kan vara skönt att få lite utrymme att stuva in alla de saker man samlat på sig i det begränsade livsrum som studentrummet utgör. Problemet är att det inte finns tillräckligt med lägenheter på Blekingska för att alla som vill skall kunna få en lägenhet. Det är de som är, eller tidigare har varit, engagerade i nationen som i första hand får dessa. Sammanlagt har Blekingska Nationen tolv tvåor på 48 kvm och åtta treor på mellan 63 och 74 kvm. Några delar på en lägenhet, andra bor själva.

De som bor i korridor eller pentryrum betalar hyra under tio av årets tolv månader. Ingen hyra utgår för juni och juli. För samtliga hyresgäster ingår el, vatten och värme samt TV via ComHem. Anslutning till internet via stadsnätet finns att tillgå och kostar mellan 40 – 70 :- i månaden beroende på leverantör och hastighet.

Blekingska nationen

Blekingska Nationen är känt för att vara en nation där det finns en plats för alla och för dem som är intresserade att hjälpa till i nationens verksamhet. Hoppas vi syns!